Pojedinačna analiza radova

/ Mathematics and art related in a variety of ways /

.

Ovde ću pokušati da pružim detaljniji opis svih mojih radova iz galerije Upper Symbolism i da na taj način omogućim dublji uvid u njihovu genezu, simboliku koja ih prati, kao i poruku koju bi trebale da ostave. Odnosno, način na koji ja njih vidim. S obzirom da svaki rad obiluje simbolima koji su međusobno zavisni jedni od drugih, jedan ovakav analitički poduhvat postaje krajnje težak ali svakako potreban u smislu rasvetljavanja uloge elemenata na njima i značaja koji imaju za mene, a koji tek kao celina dobijaju svoju jasnu svrhu.

Baviću se slikama počevši od najnovijih, te ka starijim radovima, a opise koje ćete u nastavku čitati pripadaju zapisima kako iz mojih dnevnika, tako i iz materijala koji će u nekom momentu ugledati svetlost dana u teksta. Ili već jesu…

.

Zatvaram oči i vidim jato ptica. Vizija traje jednu sekundu, možda i manje; ne znam koliko sam ptica video. Da li je njihov broj bio određen ili neodređen? Taj problem obuhvata i problem postojanja Boga. Ako Bog postoji, broj je određen, jer Bog zna koliko sam ptica video. Ako Bog ne postoji, broj je neodređen, jer niko nije mogao da ih izbroji. U tom slučaju video sam, recimo, manje od deset, a više od jedne ptice, ali nisam video devet, osam, sedam, šest, pet, četiri, tri ili dve ptice. Video sam broj između deset i jedan, koji nije devet, osam, sedam, šest, pet i tako dalje. Taj celi broj je nezamisliv; dakle, Bog postoji.

(Argumentum Ornithologicum, Borhes)

Pratite diskusiju/Subscribe
Obaveštavaj/Notify
guest

0 Comments / Komentara
Inline Feedbacks
View all comments