Prutenia Novum

.

Naziv slike: Prutenia Novum

Prevod na srpski jezik: Nova Pruska

Redni broj: 45

Datum nastanka: 15. 03. 2011. (23:36:20), završni rad iz serije 2011

U kratkim crtama: Pokušaj uporedne analize zlatnog doba Judeje sa zlatnim dobom prusije, kada se govori o moći koja bi dovela do promena (dobrih ili loših).


Prutenia Novum

Slikom vidno dominiraju dve boje koje najbolje opisuju prirodu koja se ovde dočarava, ona koja ima realnu snagu da inspiriše i stvara (ili u isto vreme uništava) i priroda koja dolazi do najvidljivijeg ispoljavanja na materiji:

  • ZL Zlatna kao boja uspona, rasta, duha i razvoja simbolizuje prisutnost potencijala za stvaranje, dok je druga strana medalje razornost, kao antipod potenciji. Otud upotreba te sile isključivo zavisi od onoga ko njome raspolaže, a to nas dovodi i do druge najdominantnije boje;
  • CR Crna kao boja materije, poslednje instance stvaranja i mesto na kome se najjasnije odražava kojim je tokom zlatna boja inspiracije tekla. Šta je na kraju stvorila ili uništila.

.

Vezivanje, s jedne strane, za drevni Izrael dolazi iz potrebe da se govori o početku epohe koja je nesporno oblikovala naredne vremenske periode (kroz religije poput hrišćanstva i islama), pa sve do današnjeg dana. Judejska ideologija koja se do današnjih vremena održala nudi upliv u dubine misli i filozofije kako kroz judaizam kao religiju, tako i kroz jevrejski misticizam i kabalu kao vid dubljeg bavljenja duhovnošću koja rezultuje opipljivim promenama u okruženju individue. Judejsko utvrđenje.

S druge strane tu je Sveto Rimsko carstvo kao instanca najdominantnije svetske sile koja je takođe oblikovala epohe na svoj način. Ipak, ovde se zadržavamo na kasnijem periodu carstva, odnosno na Prusiji kao sili koja je isplivala iz ruševina Rima (zauzimajući dve trećine tadašnjeg carstva), bazirana na hrišćanstvu, a koja je ponudila svoj vid razvoja čovečanstva u budućem periodu, na žalost vrlo destruktvno. Otud na sredini slike, oznad i ispod, natpisi:

SUUM CIUQUE

Jedem das Seine
Svakom svoje

.

To je bio nacionalni pruski moto od vremena reformacije.

Odmah ispod reči SUUM piše na pruskom:

Ercogista Prusija

Ducatus Prussiae
Prusko Vojvodstvo

.

Simbol ponovnog generisanja moći na materiji i to na mestu koje je i u prošlosti bilo sklono rastu takvog tipa. Ono daje sliku vulgarne potencije koja, kao što smo rekli može ići u oba smera. Ovde je to vojni. Materijalni. Prusija se nalazi na tronu nove epohe koja će dovesti do geneze Nemačke, te kasnije do novih tendencija uspostavljanja globalne kontrole. Upravo Pruska simbolika dominira gornjim delom slike.

Suprotno materijalnosti, u donjem delu vidimo drvo, jevrejsko Drvo života (Ec hajim, עץ חיים), čija krošnja kruniše niži ljudski nagon, onaj koji ne izlazi vani već zahteva unutrašnji rad i samodisciplinu. Ispod drveta vidimo Sunce koje izbija iza teških zidina materije i ne dozvoljava mu se da  zasija punim sjajem. Ono biva u određenim istorijskim momentima više ili manje zazidano, nikada ne sija punim sjajem, ali takođe nikada nije ni u potpunosti odsutno.

Centralni motiv je simbol božanskog. Četiri kraka za četiri slova י ה ו ה, koja formiraju Tetragramaton (Adonaj), okružen s četiri siline raspoređene po ugaonim krajevima sveta. U središtu dominira slovo R, od hebrejske reči ruah (רוח) koja znači duh, vetar… Duh kao centralna teža svakog bića, koja određuje kojoj krajnosti ćemo se prikloniti.

Sve u svemu ovo delo nudi sliku duhovno-materijalnog utvrđenja iz koga sve teče dalje. Za ovde određene materijalne i duhovne krajnosti opredelio sam se jedino po pitanju njihove bliskosti meni (bilo da potičem iz određene struje ili da je jedna od njih uticala na moj razvoj ili moje viđenje sveta).

.

ODABIR SLIKA


Pratite diskusiju/Subscribe
Obaveštavaj/Notify
guest

0 Comments / Komentara
Inline Feedbacks
View all comments