Galerija Upper Symbolism

/ Ja sam kvadrat. Ja želim biti jedno s krugom… /

.

Pred Vama je galerija mojih primarnih grafičkih radova zbog kojih je ovaj sajt inicijalno i idejno nastao, i po kojima je imenovan. Ove slike predstavljaju seriju geometrijskih oblika i boja s uporištem u matematici, geometriji i jevrejskoj mističnoj simbolici, gde svaka slika predstavlja odgovor na određeno pitanje, uvid koji dobijam na osnovu koga postepeno konstruišem sliku. Jedan od osnovnih alata u tom procesu jeste rekonstrukcija snova različitim tehnikama lucidnog sanjanja, te zapisa iz dnevnika snova, ali i svesnim/budnim proučavanjem određenih tema na osnovu kojih, potom, nastaju ovi radovi. Pre završne, digitalne, forme većina slika dobija osnovne obrise ručnim skiciranjem, kada grubo određujem pravac kojim ću se dalje kretati.

Svoja dela stvaram pod snažnim uticajem jevrejske misli, te mnogih njenih graničnih misaonih oblasti, a koje svoj konačni format dobijaju geometrijskim uobličavanjem koji na određeni način predstavlja kompresovanje tog znanja i njegovog shvatanja na ličnom nivou. Na taj način nema umetnosti per se već ona predstavlja konačni stupanj u pokušajima da se ona, na kakav-takav način, stavi u određene okvire, bili oni iracionalni ili, pak, racionalni…

In all Chaos there is a Cosmos; In all Disorder a secret Order.

U teoriji i praksi jevrejske misli način indukovanja snova nazivamo šaalat halom (שאלת חלום) i predstavlja osnovu rada i stvaranja kroz unutrašnje buđenje inspiracije i glasova. Tehnika kojom postavljamo pitanje i kojom, potom, dobijamo odgovor u određenom obliku. Praksa koja se pominje i u odeljcima Talmuda.

Svaki rad je geometrijski komponovan prateći osnovne principe geometrije, postavljajući time osnovnu strukturu podložnu daljem usložnjavanju, gde su kvadrat, krug i trougao osnovni elementi iz kojih nastaje sve ostalo. Čak i u najstitnijim dokučenim reonima kvatnog sveta, geometrijske forme svojim usložnjavanjem, odnosno vibracijom struna/polja, kreiraju ono što mi kasnije zovemo živim i neživim. Trzajima struna tvori se jedna od beskonačno mnogo paralelnih realnosti.

Stil slikanja mogao bi da bude zaveden pod kubizam, moderni kubizam, jer u ovom slučaju svet apstrakcije je najbliži ispoljenju kroz formu geometrije oštrih ivica i oblika.

Slike su digitalizovane u .mix formatu, što je difoltni format aplikacije Microsoft PhotoDraw, dok se finalni eksport vrši u .jpg format reda veličine 2428*1732px (ili veće). Pored osnovnog vizuelnog formata, mogu po potrebi biti i u ostalim ekstenzijama kao što su .tiff, .png, .gif, ili .bmp, što ostavlja puno prostora za prilagođavanje štampi u najoptimalnijem obliku i minimumom gubitka na kvalitetu. Štampaju se u veličini 70×50 cm, na 200gr (914mm) Gloss papiru (kvaliteta fotografskog papira) koji maksimalno omogućava izražajnost boja, njihov intenzitet i preciznost oštrih geometrijskih oblika. Osim veličine 70×50, radim ih u nekoliko manjih veličina kao što su 50×30 cm i 40×15 cm, čime se omogućava izražajna različitost i drugačiji pristup vizuelnoj formi slike. Odštampani radovi zatim bivaju uramlivani, ramovima koji su posebno birani u skladu s formom i koloritom slike, da bi se i na taj način optimalno prilagodile materijalnoj formi prikazivanja i izložbenim prostorima. Na taj način radovi dočaravaju smisao i poruku bojama i oblicima u najoptimalnijem odnosu i u punom kvalitetu i skladu. Pošto se radi o izvorno digitalnim slikama, moguća i varijanta digitalne izložbe radova i u formi video prezentacije, ili preko projektora.

Vrednost radova, po slici, iznosi 9.000 dinara. Najstariji radovi u digitalnoj formi datiraju iz 2007. godine.

Izložbe na kojima sam učestvovao do sada su pokrivale prezentovanje radova u tri osnovna pristupa:

printovi digitalnih grafika – tradicionalni vid izložbe u galerijskim uslovima, s uramljenim radovima u različitim veličinama;

interaktivnom/digitalnom obliku – kada su posetioci izložbe imali priliku da se i lično uključe postavku i na taj način lično i direktno učestvuju u definisanju radova, te da oni sami kreiraju sopstvena dela, od raspoloživih elemenata i simbola putem posebnog softvera (u toku trajanja manifestacije Noći muzeja, u Muzeju savremen nauke i tehnike);

i u vidu video prezentacija, koja je podrazumevala upoznavanje s radovima kroz detaljnu priču o nastanku, kao i detaljnim opisom svakog pojedinačnog dela prikazanog u toku prezentacije.

Izložba ”Imaginarijum”, prilog snimljen za vreme trajanja izložbe u SKC-u, emitovan u emisiji Beokult, RTS2 (2013).

.

Pratite diskusiju/Subscribe
Obaveštavaj/Notify
guest

0 Comments / Komentara
Inline Feedbacks
View all comments