Adam i Eva (אדם וחוה)

Majka, majka sveta, Magna Mater /

.

Adam (Adam Kadmon, אדם קדמון) je prvi čovek (, איש); čovečanstvo, kralj prirode, biće duha; kopija sopstvenog stvoritelja. Adonaj (יהוה) je od Adamovog rebra stvorio Evu (Hava, חוה), ženu. Žena (Iša, אישה) u trenutku kad stupa u bivstvo već je majka (ima, אמא). I to ne majka samo Adamove i svoje dece, ne čak ni celom čovečanstvu, nego je i majka sâmom Adamu. No, ova duboka, i temeljna, misterija dolazi do izražaja i na drugim mestima, jer u mitologijama skoro svih naroda planete boginja majka je ujedno i Majka bogova. Majka čak i onog stvaralačkog potencijala, božanskog potencijala, onog koje je stvorilo Boginju Majku.

U doba zapisivanja baštine ova naizgled paradoksalna zagonetka bila je toliko razumljiva da nije bilo potrebe da se koriste jasniji simboli od ovih. Ali je od tada je znanje i razumevanje simbolike izbledelo. Čak je nestalo. Pa iz naše perspektive ne može delovati dodatno kompleksnije nego što već jeste.

Ali prema odgovarajućem mestu:

Adam je bio muškarac i žena, a opet ni jedno od njih ponaosob, već nevino biće.

Čistota, praslika stida, kopija Boga; dve prasuštine.

I vatra i svetlost podjenako su boravile u njemu.

.

Adam nije bio dvopolan, nego prapolan. Prapolnost je ono stanje u kojem su dva pola jedan: muškarac i žena, a nijedno. A stvoritelj nije stvorio Evu na način da je Adama raspolutio.

Ni govora.

Jakob Beme povodom toga kaže:

On je stvorio ženu od Adamove esencije.

.

Kako to još razumeti?

Tako što je Stvoritelj izvukao kvintesenciju (latinski: quinta essentia, tzv. peta supstancija) Adamovog bivstva i iz ovog zgusnutog bivstva stvorio Evu. Zbog toga je Eva stupila u bivstvo kao čovek i esencija njegovog bivstva.

Zato je ona:

MATRIXMUNDI

Osnovni obrazac, praslika, praoblik: pramajka.

Zbog toga je u mitologijama Boginja Majka majka bogova. To/Ona je Majka je svim oblicima, bićima, materiji, množini, prizoru, osećanjima, idealima sveta:

MAGNAMATER

m3ˤt Maat

Ἶσις Izida

Γαῖα Gea

माया Maja

אל רוח El Ruah

Jin

.

Iz nje takve neprekidno navire množina bivstva… Zato Ona nikako nije Adamova polutina, nije njegova simetrična druga strana, nego kvintesencija Adamovog bića.

Kasnije je stupila u bivstvo:

Vremenski je stupila kasnije, ali je svojim bićem preduhitrila Adama.

Stvorenje u apsolutu, ispred i iznad Stvoritelja.

To je misterija rađanja žene.

.

ODABIR TEMA


Pratite diskusiju/Subscribe
Obaveštavaj/Notify
guest

0 Comments / Komentara
Inline Feedbacks
View all comments