Maaseh Berešit (מעשה בראשית)

.

Naziv slike: Maaseh Bereshith
(na hebrejskom jeziku: מעשה בראשית)

Prevod na srpski jezik: Postanje

Redni broj: 50

Datum nastanka: 09. 01. 2014. (03:57:26), posle pauze od godinu dana.

U kratkim crtama: Slika se odnosi na viziju prvobitne metamorfoze energije u primordijalne oblike, u ovom slučaju slova.


Počevši od vrha slike, vidimo dugačak niz nula i jedinica, a s obzirom da se govorimo u okvirima semitskog hebrejskog jezika, na niz treba obratiti pažnju s desna na levo. Niz započinje nulama, ukazujući na miran tok i Ništavilo, zatim (kod sredine) dolazi do prvom impulsa i promene naboja. Od tog momenta počinje materijalizacija energije, iako se još radi o mekim formama. Tako je dolazi do promene koja je ovekovečena citatom iz Egzodusa 3:14 (שמות ג:יד):

אהיה אשר אהיה

Ehje Ašer Ehje
Ja sam onaj koji Jeste/koji će Biti

.

Dok sekvenca nula i jedinica s leve strane, prevedena s binarnog jezika, znači Ja Jesam (Ehjeאהיה).

Time otpočinje Stvaranje, kao metafizički pojam i koncept. Prva kontrakcija.

Odmah ispod, u zlatnom eliptičnom polukrugu, pri vrhu vidimo niz tačaka. One ukazuju na vokale hebrejskog jezika koji usmeravaju čitanje slova prehotno utvrđenih onime što je zapisano u Egzodusu 3:14, a što smo malopre i pomenuli. Samim tim ispod se javlja i Veliko Ime, Tetragramaton (יהוה) čiji je nepotreban i uzaludan izgovor zabranjen, te ga možemo pročitati i kao Adonaj (אדוני), Gospod. Linije ispod tog imena skreću pažnju na kabalistički koncept ovekovečen u formi Ein Sof Or-a (אור אין סוף), Polja bezgranične svetlosti, koja se prostiru iznad vrhovne Sefire Keter, Drveta života. Time se označava pozicija u kojem se prvi put Ime Javlja. U Tetragramatonu dominira slovo Jud, po veličini znatno odstupa od ostala tri, te time ukazuje na dalji izliv stvaranja koji sledi, a kroz simboliku slova koje iako je 10. po redu nalazi se u svim drugim slovima hebrejskog alefbeta. Slovo Alef jeste prvo, ali je sačinjeno od dva Juda i slova Vav, te tako svoje uporište nalazi u slovu pre slova. Jud je osnova materijalizacije forme kroz oblike.

Izliv slova Jud formira trougao oštrih ivica, time dajući jasne obrise oštrih crta materijalizacije. Energija više nije neuhvatljiva, već vrlo lucidna i po prirodi veoma sirova (zato je reprezentovana tzv. muškim trouglom), a koji svoj pun smisao tek dobijam parnjakom, odnosno ženskim trouglom, jer se Stvaranje odvija na ravni dualnosti, tako svaka teža treba kontratežu (simbolika dva kruga, jin i jang). Tek na taj način se tasovi na vagi stvaranja ujednačuju i prave osnovu za ravnomerno širenje prostor-vremena koje sledi.

Ženski princip, matrijarhat stvaranja, dalje luči potenciju stvaranja u oblike i zapisuje prve reči, diktira univerzalnu poruku stvaranja, Šema Israel, te do broja 1 ide osnovni stih:

שמע ישראל יהוה אלהינו יהוה אחד

Šema Israel, Adonaj elohejnu, Adonaj ehad
Čuj Izraele, Gospodin je naš Bog, Gospodin je jedan

.

Ostatak se izgovara tiše u molitvenom ili meditativnom stanju uma. Ispisivanje Šema odvija se kroz ženski trougao s naglašenim imenom Jah/Je (יה), čiju vezu možemo potražiti i u konceptu Šehine, kao vida božanstva koje obitava u svetu Kreacije. Božanstvo do koga se možemo uzdići i koje možemo opipati, ali i koje se po rodu, na određeni način, smatra ženskim. Ili pak prapolnim, koji objedinjuje oba pola koja su se kavila tek po utvrđivanju polarnosti našeg sveta.

Ispisivanjem slova, pretakanjem energije u formu, dovodi do momenta usvajanja osnovnih karakteristika slova kojima se dalje sve oblikuje, ispisuje Tora. Pri dnu slike imamo jasno naznačena slova Alef (א), Mem (מ) i Šin (ש), u okviru izjave kojom i započinje Biblija (Tanah, תנ”ך):

בראשית ברא אלהים את השמים ואת הארץ

Berešit bara Elohim et HaŠmajim ve’et Ha’Arec
U početku bog stvori nebo i zemlju

.

Nastavak ove slike je naredna, Ima Gadola, Velika majka.

.

ODABIR SLIKA


Pratite diskusiju/Subscribe
Obaveštavaj/Notify
guest

0 Comments / Komentara
Inline Feedbacks
View all comments