V’Jehi Or (ויהי אור)

.

Naziv slike: VeJehi Or
(na hebrejskom jeziku: ויהי אור)

Prevod na srpski jezik: I bi svetlo

Redni broj: 47

Datum nastanka: 26. 06. 2012. (02:37:59), delo koje je inspirisalo narednu trilogiju slika.

U kratkim crtama: Opis simbolike Hebrejskog slova Jud (י), i njegovog uticaja na dalje stvaranje i definisanja značenja drugih oblika, i učenja, izvedenih iz osnovnih principa.


Počevši od vrha slike vidimo osmicu u nuli, oblik koji ima za cilj da predstavi beskonačni potencijal praznog prostora. Ali ne vakumski praznog, već apsolutno Praznog prostora u kome nije došlo do bilo kakve potencijalne promene. Čak za takav primer teško je uopšte i reći reč – prostor, jer u tom momentu pre Stvaranja ni prostor kao takav još nije zamišljen. Odmah ispod pojavljuje se točak kojim se predočava početak stvaranja, pokretanja mašine koja zatim nezaustavljivo otpočinje proces u vremenu. Mrak ispod govori nam da nam mehanizmi te primordijalne mašine još uvek nisu jasni, čak ni u pretpostavkama, jer i one koje imamo ne funkcionišu u skladu sa zakonima fizike na kojima baziramo naš mirko svet u kojem živimo.

Potom u obrnutoj predstavi dvodimenzinalne piramide vidimo osnovno grananje elemenata, onih koje u kasnijim fazama čine osnovne gradivne elemente pri formiranju neše svesti, koja je među retkima privilegovana da se bavi ovim dubokim pitanjima postojanja. Čak da, makar teoretski, proba za zađe u one najmaračnije reone samog začetka prostor-vremena, koji smo pominjali na početku.

Centralni simbol jeste hebrejsko slobo Jud (י), koje svojim isijavanjem, izlivanjem prvog oblika, daje ostala slova i gradi elemente. Iako slovo Jud nije prvo slovo u hebrejskom alefbetu, definitivno se na njega može gledati kao na osnovni gradivni element iz koga svako drugo slovo nastaje.

Tako osnovno isijavanje daje tri osnovna polazišta razvijanja visoke svesti u bića:

  • ANIMA – duša, nešema (נשמה)
  • SPIRITVS – duh, rohot (רוחות)
  • CORPVS – telo, guf (גוף)

.

… te na taj način dobijamo celovitu poruku umetanjem reči EST (latinsko – je) između slova Jud i ostala tri značenja (Jud je duša, duh i telo). Ovde je namerno su namerno upotrebljivane dve različite jezičke forme (hebrejska i latinska) upravo iz razloga što hronološki jedna drugu najbolje nadopunjuju. Dobar primer ova dva jezika daju i u smisli velikih i značajnih dela koja su na njima originalno nastala i ostala za sve buduće generacije.

Na samim kracima ove 2D piramide nalaze se i tri zaključna simbola ove analogije:

  • Zvezda (Sunce) – ono simbolizuje najdublji aspekt svakog bića, njegovu duša… iskru.
  • Mesec – dočarava sledeći aspekt svesnosti jednog stvora, njegov duh… reon iznad.
  • Kvadrat – i na kraju, ali ni slučajno najmanje bitno, leži telo… aparat koji objedinjuje ova dva prethodna aspekta i bez koga funkcionisanje u ekvilibrijumu ne bi bilo moguće.

.

Tačke u pozadini predstavljaju koordinatni sistem duž kojeg su raspoređena ova tri elementa u različitim međuodnosima, pa time dobijamo različite strukture ljudi, kao i njihove ne podudarne misaone tokove. Polukrugom ispod ta celokupna simbolika biva utisnuta u proste simbole koje smo slobodni da koristimo ali i da i još dublje tumačimo.

.

ODABIR SLIKA


Pratite diskusiju/Subscribe
Obaveštavaj/Notify
guest

0 Comments / Komentara
Inline Feedbacks
View all comments