10 postmodernih zapovesti

/ Ones who seek the age of reason /

.

ODRŽAVATI svetsku populaciju ispod cifre od 500.000.000 stanovnika;

USVOJITI filozofiju mudre reprodukcije, podsticati raznolikost i zdrav život;

UJEDINITI čovečanstvo pod jednim, novim jezikom;

VLADATI strašću, verom i tradicijom;

ŠTITITI narode i nacije pravednim zakonima i fer sudovima;

DOPUSTITI nacijama internu vlast, šire probleme prepustiti svetskom sudu;

IZBEGAVATI beznačajne zakone i nepotrebnu birokratiju;

BALANSIRATI odnos ličnih prava i društvenih obaveza;

VREDNOVATI istinu, lepotu i ljubav, te težiti skladu sa Beskonačnim;

ČOVEČANSTVO ne sme štetiti planeti. Čuvajte prirodu! Čuvajte prirodu!

Ovako nas je tvorac ovog granitnog, monolitnog monumenta s uklesanim zapovestima uvodio u svoju viziju nekog drugog, postapokaliptičnog, sveta. Sveta u kome bi temelji civilizacije bili postavljeni na drugačijim osnovama. Naime, radi se o zdanju čija je svrha da uputi buduće čovečanstvo na pravila izgradnje novog društva, utemeljenog na racionalnijim principima, prirodnim zakonima, zdravijoj održivosti i boljoj društvenoj organizaciji i hijerarhiji. Onoj koja bi trebala da dâ dovoljno prostora razvoju nauke, ali ne po svaku cenu.

Svakako ne ukoliko bi na taj način nauka remetila sklad s prirodnim zakonima i ritmom naše planete.

Takozvani američki stonehenge nalazio se u mestu Elbert Kaunti (County) u Sjedinjenim Državama i sastojao se od šest masivnih granitnih blokova ukupne težine od oko 110 tona i visine skoro šest metara, ukoliko bi računali i deo monjumenta ukupan pod zemljom. Jedan blok čini centralni deo građevine, oko koga su pravilno raspoređena ostala četiri zida, pažljivo orjentisana prema stranama sveta i drugim astronomsko-astrološkim proporcijama, te tako označavajući i lunarni period u trajanju od 18.6 godina. Prorezi među pločama orjentisani su ka severnom zvezdanom polu (zvezda severnjača, Polaris), a horizontalni prorez ukazuju na hod Sunca i njegove solsticije i ravnodnevnice. Označene su i pozicije podneva tokom čitave godine, propuštajući sunčeve zrake kroz za to predviđene proreze.

Dodatna šesta ploča bila je postavljena nedaleko od sâme građevine i sadržala je podatke o svrsi objekta i njegovoj istoriji.

Takođe, spominje se da je zakopana i vremenska kapsula ispod konstrukcije, ali mesta na kojima bi trebali biti naznačeni datumi kad je kapsula ukopana, kao i onaj kad bi se trebala otvoriti, ostavljena su prazna, tako da nije bilo jasno da li je vremenska kapsula uopše i stavljena na predviđeno mesto pod pločom.

Na svakoj od uspravnih ploča uklesana je poruka, odnosno set od deset principa, ili zapovesti, koje bi trebale da postave temelje novom civilizacijskom poretku. Svežem početku. Na svakoj strani ploče nalazi se po verzija deset postulata na jednom od osam jezika:

ENGLISH – engleski

ESPAÑOL – španski

РУССКИЙ – ruski

KISWAHILI – svahili

हिन्दी – hindi

עברית – hebrejski

اَلْعَرَبِيَّةُ – arapski

中文 – kineski

Pobrojani jezici bili su solarno raspoređeni, u pravcu kretanja kazaljke na satu. Takođe, korišćena su i četiri mrtva jezika na kojima su uklesani postulati oko rubova blokova, na:

vavilonskom, odnosno akadskom

αρχαία ελληνικά starogrčkom

संस्कृत- vedskom sanskritu

staroegipatskom

.

Objekat je podignut, kako je na njemu bilo naznačeno, 22 marta 1980. godine od strane nepoznatih lica koji sebe nazivaju:

A Small Group of Americans

Who Seek The Age of Reason

Ili, pak, jedne osobe koja se krije pod inicijalima R. C. Christian, a koji su uklesani u kamenu. To ime, samo po sebi, daje dovoljno povoda mašti da se rasplamsa i počne igru pretpostavkama o tome ko se zaista krije iza icinicijala R. C. C, a sve uglavnom usmeravajući ka famoznom Kristijanu Rozenkrojcu (Christian Rosenkreuz), jednom od najmisterioznijoh likova u evropskoj intelektualnoj istoriji, osnivaču Društva Rozenkrojcera (Order of the Rose Cross). Možda se o Rozenkrojcu najviše zna iz dva izvora – dela velikog Rudofa Štajnera (Rudolf Joseph Lorenz Steiner) i ”Alhemijskom venčanju” (Chymische Hochzeit Christiani Rosencreutz anno 1459). U ovim spisima, Kristijan Rozenkrojc je opisan na veoma različite načine, ali uvek je istaknuta njegova velika skromnost i poniznost. On je apsolutno iskren u svojoj posvećenosti i spremnosti da služi. Čitaocu se prikazuje kao osoba koja, uprkos svim teškoćama, sledi svoj duhovni put.

U isto vreme, on se pojavljuje kao zračeća personifikacija velikog cilja, Velikog Dela (Magnum Opus):

uskrsnuće besmrtnog čoveka

Kristijan Rozenkrojc je inkarnacija duhovne stvarnosti, prototip čoveka koji sledi put duhovne inicijacije.

S druge strane, austrijski filozof Štajner zastupao je oblik etičkog individualizma, kome je kasnije dodao jednu eksplicitniju crtu spiritualnog. On je izveo svoju epistemologiju iz pogleda Johana Getea (Johann Wolfgang von Goethe) na svet, gde mišljenje predstavlja organ percepcije. Kao što oko percipira boje, tako mišljenje percipira ideje. Bio je istaknuti filozof, predavač, umetnik, dramaturg, mislilac, ezoterist i pre svega začetnik antropozofije. Osim radom na antropozofiji, Štajner se početkom druge decenije XX veka bavi i dramom, slikarstvom, arhitekturom, euritmijom, pokazujući istovremeno kako se kreativne snage mogu razviti duhovnom vizijom. Bogatom delatnošću ostavio je dubok trag u kulturi i nauci toga vremena, ali i današnjice.

Ako bi govorili o ličnostima koje su malo bolje poznate široj javnosti, tu svakako ima mesta i za Joko Ono (Yoko) koja se, između ostalih, javno založila za širenje ove ideje, opisujući je kao uzbudljiv poziv na vraćanje racionalnom životu i za očuvanje prirodnog poretka planete. Ipak, većina drugih ljudi čin postavljanja ovakvog spomenika vidi, i označava, kao primer propagiranja novog svetskog poretka u senci savremenih teorija zavere.

Neka ovo budu stene vodilje u novo doba, u Doba Razuma.

ODABIR TEMA


Pratite diskusiju/Subscribe
Obaveštavaj/Notify

0 Comments / Komentara
Inline Feedbacks
View all comments