Crveni uroboros

/ Marš dobrovoljaca… /

不敢爲天下先

People's Republic of China

义勇军进行曲

Ravnoteža čudesne kineske psihologije održava se do sada bez represalija najširih razmera, a pre svega zahvaljujući činjenici što je mesto Kine još u nedrima Oca. Kina poseduje sposobnost trpljenja, gotovo natčovečansku, ali bila bi krajnje kobna greška pretpostaviti da je ta sposobnost trpljenja, budući da je tako dugotrajna, i beskrajna. Ako na to gledamo iz psihološkog ugla, a ne ciničnom superiornošću trgovaca-pljačkaša, onda biva jasno da anđeoska trpeljivost Kineza krije u sebi najopasnije mogućnosti.

Demon est Deus inversus.

Pod kineskom mirnoćom leži okean moći.

Iza smešaka kineske psihologije spava htonski zmaj.

I nije puka slučajnost što zastava ovog naroda nosi simboliku Zmaja. Čak svetu i nije nepoznato da on predstavlja kinesku podsvest, hiljade godina istorije svedoče da su čitave civilizacije, poput potonulih kontinenata, uronile u kineski um. Kina je epigeneza visoke civilizacije; Kina je zaboravila veči deo onoga što je Evropa tek počela da uči; Ono što je za Evropu budućnost, za Kinu je davna prošlost…

Jer Kina je stara u mudrosti:

活到老  学到老
Huo dao lao xue dao lao
Čovek nikada nije prestar da uči

.

Mašinstvo s najpreciznijim mehanizmima izumeli su i upotrebljavali u Kini pre nego što je Evropa znala za gvožđe. Zatim ih je Kina napustila pre nego što ih je Evropa preuzela. Hemija je, takođe, a ta činjenica je od značaja, jedna od najstarijih veština istorijski najstarije civilizacije sveta. Genije za hemiju je pokopani talenat žute rase uopšte. Najzad, Kina, zahvaljujući svojoj praktičnoj filozofiji Tao (ili Dao, ), predstavlja i formulaciju i otelovljenje najvišeg kulturnog dostignuća ljudskog duha u svakodnevnom životu. Obeležava se ideogramom složenim od znakova ”glava” i ”ići” i postoji na vazama još iz bronzanog doba.

Termin znači put, način, načelo i nije prvobitno bio vezan značenjem koje mu daju taoisti (道家). Tao je zakonitost kretanja nebeskih tela oko Zemlje, a ta se pravilnost shvata kao uzrok i simbol svih zemaljskih zbivanja

To je vrhunski izraz savršene vere u oca – ljudsko poverenje u božansko; i to omogućava Kini da se i usred samrtne agonije smeši narod s tako sjajnom prošlošću, koji ne pokazuje ni znaka umora ni dekadencije – Kina još uvek predstavlja četvrtinu ljudske rase i nije bez budućnosti koja će prirediti mnogo iznenađenja nepromišljenim Evropljanima.

Sa sigurnošću možemo reći da će Kina trajati koliko i ljudska rasa, ali, i više od toga, da će se iz tog mirovanja s vremena na vreme dizati pokreti – dobri ili opaki, zavisno od prilika – koji će biti od neizmerljive važnosti za budućnost ljudskog roda.

ODABIR TEMA


Pratite diskusiju/Subscribe
Obaveštavaj/Notify

0 Comments / Komentara
Inline Feedbacks
View all comments