Šema Israel (שמע ישראל)

.

Israel_Meir_Poupko,_tefillinMolitva Šema Israel (ili samo Šema) u prevodu sa hebrejskog jezika znači “Čuj Izraele“. Po micvi (מצוה), izgovara se dva puta na dan, ujutro i uveče i temeljna je molitva judaizma. Potiče iz knjige Ponovljeni zakon (Devarim, דברים) i Knjige Brojeva (BaMidbar, במדבר). Knjiga Ponovljenih zakona peta je knjiga Tore i Sastoji se od tri velika Mojsijeva govora Izraelcima na Moavskim poljanama nasuprot Jerihonu, a uoči ulaska u Obećanu zemlju (Erec Israel, ארץ ישראל). Redak je nastao najverovatnije za vreme vladavine kralja Jošije (640. – 609.), a sastoji se od šest bitnih reči. Izvorno se Šema sastojala od dva stiha dok se u liturgiji koriste tri odeljka. Kao molitva zajednice zajedno sa Amida (Tefila Amida, תפילת העמידה) i Alenu Lešabeah (עלינו לשבח), čini jedan od tri osnovna stupca molitve zajednice Jevrejske zajednice, podsećajući na velika dela: stvaranje, objavu i otkupljenje.

Šema čini osnovicu jevrejske vere u Judaizmu, ona predstavlja najvišu potvrdu Jedinog.

.

שְׁמַע  יִשְׂרָאֵל  יְהוָה  אֱלֹהֵינוּ  יְהוָה  אֶחָד

Šema Israel, Adonaj elohejnu, Adonaj ehad.

Čuj Izraele, Gospod je naš Bog, Gospod je Jedan.

Moguć je i prevod: Čuj, Izraele! Gospod je Bog naš, Gospod Jedini!

.

Potom, u sebi:

ברוך שם כבוד מלכותו לעולם ועד

Baruh šem kevod malhuto le’olam va’ed

Neka je doveka blagosloveno Ime Njegovog slavnog kraljevstva.

.

וְאָהַבְתָּ אֵת יְהוָה אֱלֹהֶיךָ בְּכָל־לְבָבְךָ וּבְכָל־נַפְשְׁךָ וּבְכָל־מְאֹדֶךָ׃ וְהָיוּ הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה אֲשֶׁר אָנֹכִי מְצַוְּךָ הַיֹּום עַל־לְבָבֶךָ׃ וְשִׁנַּנְתָּם לְבָנֶיךָ וְדִבַּרְתָּ בָּם בְּשִׁבְתְּךָ בְּבֵיתֶךָ וּבְלֶכְתְּךָ בַדֶּרֶךְ וּבְשָׁכְבְּךָ וּבְקוּמֶךָ׃ וּקְשַׁרְתָּם לְאֹות עַל־יָדֶךָ וְהָיוּ לְטֹטָפֹת בֵּין עֵינֶיךָ׃ וּכְתַבְתָּם עַל־מְזוּזֹת בֵּיתֶךָ וּבִשְׁעָרֶיךָ

Ve’ahavta et Adonaj eloejha bekol-levavha u’vehol nafšeha u’vehol me’odeha. Ve’haju hadevarim ha’eile ašer anohi mecaveha hajom al-levaveha. Vešinantam levaneha vedibarta bam bešivteha beveiteha u’velehteha vadereh u’všahbeha u’vkumeha. U’kšartam le’ot al-jadeha vehaju letotafot bein eineha. U’htavtam al-mezuzot beiteha u’višareha.

Ljubi Gospoda Boga svoga svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom snagom svojom! Neka te reči, što ti ih danas nalažem, budu na srcu tvom! Usadi ih sinovima svojim i govori im o njima kod svoje kuće, kad si na putu, kad ležeš i kad ustaješ. Priveži ih kao znak o ruku svoju, i neka budu kao ukras među očima tvojim! I zapiši ih na dovratke svoje kuće i na kapije svoje.

.


Naslov potiče od prve reči odlomka, čime se naglašava da je Bog taj koji se preko Mojsija obraća Izraelskom narodu, a ne Izrael Bogu. Time ovaj odlomak postaje objava vere i srž Jevrejstva. Šema je tako prvenstveno jemstvo vernosti Jednome (ehad, אחד), čime je naglasak stavljen na dimenziju ličnog svedočanstva. Uz osobnu dimenziju, Šema je i molitva cele zajednice, koja njome izražava svoju vezanost za Boga koji je objavio Toru, izbavio iz ropstva, a nastaviće i ubuduće pomagati.

U izgovaranju Šema Israel postoji običaj koji može da se pronađe i u zabeleženoj praksi velikog rabija Arija Kaplana, a to je da se pre svake reči Šeme čovek ispuni vazduhom, vizuelizujući svako slovo izgovorene reči kao i prevod značenja izrečenoh i na kakav način je reč povezana s narednom u nizu. Kao i koncentracija na zvuk svake pojedinačne reči, dopuštanje njenim vibracijama da preuzmu telo onoga kojih ih posvećeno  govori.

..

Nazivi za odeljke Tore koje je Jevrejin dužan da čita svakog jutra i večeri su:

שמע ישראל יהוה

אלהינו יהוה אחד

Šema Israel Adonaj elohejnu Adonaj ehad

Čuj, Izrailju: Gospod je Bog naš

jedini Gospod…

(Ponovljeni Zakon 6-4:9)

והיה אם

שמע תשמעו

Veaja im

Šamoa tišmeu

Zato ako dobro uzaslušate zapovesti,

koje vam ja zapovedam danas…

(Ponovljeni Zakon 11:13-21)

ויאמר יהוה

אל משה לאמר

Vajomer Adonaj

el Moše Lemor

Još reče Gospod

Mojsiju govoreći: …

(Brojevi 15:37-41)

.

.

– IZBOR TEMA –


Iznesite Vaše mišljenje na predloženu temu

Uneta email adresa neće biti javno dostupna. Sva polja su obavezna, sem sajta.