Mode Ani (מודה אני)

/ Darivanje zahvalnosti Večnome… /

.

Mode ani, ili samo mode (מודה), prevodimo sa hebrejskog na srpski jezik kao – zahvaljujem se, što su ujedno i prve reči ove Jevrejske molitve koju Jevreji izgovaraju svakog jutra odmah nakon buđenja, tren nakon otvaranja očiju i dolaska svesti. Na taj izražava se zahvalnost na još jednom danu života, te povratku životne energije u svesno i aktivno stanje našeg bića. Time se svakog dana događa novo postanje (berešit, בראשית), stvaranje (jecira, יצירה). Novi početak, berešit hadaš בראשית חדש. Zbog toga učimo da najveću zahvalnost tome dugujemo našem Tvorcu, ono koje ne sme biti zaboravljeno, niti otuđeno.

Treba napomenuti da forma držanja mode ani ne uključuje niti jedno od poznatih i korišćenih Božijih imena iz jevrejske ”Biblije” (TaNaH, תנ”ך) i svojevrsni običaj je da se između svake izgovorene reči mode zastane na tren i kontemplira o njoj, dok nam je u svesti i na mentalnom ekranu.

U davna talmudska vremena Jevreji su za vreme buđenja izgovarali i molitvu Elohaj nešama (אלהי נשמה), a koja govori o čistoći usađene duše u telo čovečje, kao što je u blagoslovima ”Berahot” 60b i zapisano. No danas je Mode prebačena u jutarnju službu, a zbog svoje jednostavnosti postala je omiljena kod dece, kojom se postepeno ona upućuju u učenja i mudrost jevrejskih knjiga. Prvi put se Mode ani u štampanom obliku pojavljuje kao dodatak u delu ”Dnevni red” (Seder Ha’Jom, סדר היום) iz pera rabina Moše Ibn Mahira iz Safeda (Cfat, צפת) objavljenom sada već davne 1599. godine.

Ona zvuči:

.

:ששים ב‎ ברכות

מודה אני לפניך מלך חי וקיים
שהחזרת בי נשמתי בחמלה
רבה אמונתך

Mode ani lefaneha meleh haj ve’kajam še’he’hazarta bi nišmati b’hemla; Raba emunateha
Darujem Ti zahvalnost, večni živi Kralju naš, na Tvojoj milostivosti da povratiš dušu u me;
Tvoja vernost je velika

.

ODABIR TEMA


Pratite diskusiju/Subscribe
Obaveštavaj/Notify
guest

0 Comments / Komentara
Inline Feedbacks
View all comments