Duga mračna čajanka duše

/ Povratak Dika Džentlija /

.

Mislim da je mnogo interesantnije biti radoznao i drzak iz hobija. Znači ti si profesionalac, a ja samo amater na olimpijskom nivou. Ne ličiš mi na privatnog detektiva.

– Nijedan privatni detektiv ne izgleda kao privatni detektiv. To je glavno pravilo u ovom poslu.

Ali, ako nijedan privatni detektiv ne izgleda kao privatni detektiv, kako onda privatni detektiv zna kako ne treba da izgleda? Čini mi se da tu postoji problem.

– Da, ali to baš i nije problem zbog kog ne mogu noću da spavam. U svakom slučaju ja i nisam običan privatni detektiv. Moji metodi rada su holistički, i u pravom smislu te reči, haotični.

Ja radim tako što istražujem fundamentalnu isprepletenost svih stvari na ovom svetu.

(Seli Mils ga je jedva udostojila jednog treptaja)

– Svaka čestica utiče na svaku drugu česticu, ma koliko to bilo neznatno ili posredno. Ako bih mogao da razgovoram s nogom ovog stola, na način na koji bi to imalo smisla za mene ili za nogu od stola, ona bi mogla da mi da odgovore na sva moguća pitanja u vezi sa univerzumom. Mogu da uzmem bilo koga, onako potpuno slučajnim odabirom, i da mu postavim bilo koje pitanje koje mi padne na pamet i taj njegov odgovor, ili izostanak odgovora, na neki način će imati veze s problemom čije ja rešenje tražim.

Poenta je samo u pravoj interpretaciji. Čak i vi, iako sam vas sasvim slučajno sreo, verovatno znate neke stvari koje bi mi mogle biti od vitalnog značaja za moju istragu, samo ako bih znao da vam postavim pravo pitanje, a ne znam, i ako me nebi mrzelo, a mrzi me.

(”Duga mračna čajanka duše”, Daglas Adams)

.

– OTHER CONCEPTS –


 

Iznesite Vaše mišljenje na predloženu temu

Uneta email adresa neće biti javno dostupna. Sva polja su obavezna, sem sajta.