Objavljivani tekstovi

Who is the Master who makes the grass green? /

.

Sve moje prenošene i javno objavljivane tekstove i članke ovde možete pročitati u celosti (hronolški), kao i u najsvežijim verzijama, jer pisana reč je živi stvor i zahtevaju konstantnu reviziju i usklađivanje s najnovijim saznanjima. Ujedno, preko dodatnih linkova svaki članak može biti praćen ka objavama na drugim sajtovima, portalima i štampanim izdanjima. Po sadržini, ovi tekstovi, pre svega, predstavljaju moj trud i pokušaj da određene teme obradim na način koji po svojoj studioznosti nije previše zastupljen, niti karakterističan, za brojne medije i verovatno širu publiku, a koji  po temama ipak nisu previše orjentisani ka mističnoj tematici poput onih u Kraćim misaonim zapisima. Diskutujem o filozofiji upletenoj u moderno ruho fizike i matematike koja na taj način, suočavanjem tih obeju krajnosti, dobija potpunije razjašnjenje onoga čime se bavi i šta želi da dosegne i odgonetne – odnosno, da razjasni i rasvetli osnovne nedoumice ljudskog bića i duha, duše i psihe. Teme kojima je ljudski rod oduvek poklanjao puno mentalnog prostora, ezoterno i egzoterno.

Proces razmišljanja je fundamentalno neodređen, pa je i proces odlučivanja nalik na kolaps talasne funkcije, odnosno prelazak iz stanja superpozicije u neko konkretno stanje. (A. Z.)

Ajnštajn je pokazao da će različiti posmatrači uvek beležiti različite vremenske i prostorne koordinate za isti događaj. Predmet koji je za nas statičan posmatraču u pokret neće tako izgledati, te tako može se pozdano tvrditi da način na koji vidimo određeni fenomen zavisi u velikoj meri od referentnog sistema iz kojeg ga posmatramo. Treba, takođe, dodati da u teoriji relativnosti postoji i jedan apsolutni sistem referencije u kojem se svi događaji dešavaju istovremeno. Kada bi ljudi mogli da sagledaju svet iz te perspektive, sve razlike u opisima događaja postale bi potpuno nebitne. Takav sistem nažalost (ili na sreću) nije dostupan materijalnim bićima.

P R I S T U P

.

Časopisi, magazini, udruženja i druge organizacije koje su prenosile moje tekstove ili koje su me ugostile povodom održavanja predavanja na određenu temu, a ranije obrađenu među materijalima ovde predstavljenim. Svaki preneseni tekst označen je odgovarajućom skraćenicom:

(P) – Magazin za umetnost i kulturu P.U.L.S.E

(SZ) – Književni časopis Sizif

(JT) – Mala enciklopedija znanja Jevrejske teme

(FS) – Pop culture magazine Frenzy Spark

(IN) – Izraelsko-srpski info. portal Israel News

(DR) – Portal Duhovni razvoj

(K) – Online časopis KULT

.
.Reality Tunnels, Robert Anton Wilson

.