Dražen Pekušić (זאב בלקה) | Filozofija, Nauka, Religija - ArsMagine.com

Podaci o autoru

/ U pravcu apstraktnog neokubizma i filozofije fizike /
.

Zovem se Dražen (זאב) i kao autor ovde predstavljenih vizuelnih i tekstualnih materijala sebe smatram velikim poštovaocem pisane reči, ali ujedno i neverbalne komunikacije u slikama, simbolima i apstraktnim idejama, te pišem i bavim se temama koje verovatno zanimaju uski krug publike, prvenstveno iz razloga što sâm predmet jevrejskog misticizma nije previše pitak. Upravo iz tog razloga došao sam na ideju (ili potrebu?) da pokrenem ovaj sajt i na jednom mestu objedinim više pravaca razmišljanja, i inspiracije, i time pokušam da dam lični doprinos bavljenju temama koje prema mom mišljenju zadiru u sâmu srž.

Po struci sam inženjer informacionih tehnologija, programer, ali pre svega volim da se igram krajnostima, apsurdima i paradoksima prirodnih nauka s jedne i sveprisutne duhovne problematike čoveka s druge strane. Otud nalazim da je jedini modus operandi u balansu između ova dva ekstrema, te da ni jedan od njih pojedinačno nije dovoljan da se zadovoljimo konačnim Odgovorom koji nudi. Ta druga strana moje pasije je, samim tim, usko vezana za jevrejsku veru i dublje analogije koje ona nosi, posebno jer je bazirana na jeziku koji je u isto vreme utemeljen i u brojevima – hebrejskom jeziku. Paradoks što onda ja tu sebe paralelno vidim i kao nekoga ko piše uzaludne i besmislene tekstove na teme čiji odgovor vrlo verovatno ne možemo ni pojmiti niti ukalupiti u naše okvire svesti. Ali ja to svakako i dalje uporno činim jer valjda tako mora biti. Zato filozofski pravac kojim imam potrebu da se bavim može se nazvati – metafilozofijom, jer ideje koje dotičem na određeni način nadilaze standardne okvire filozofije…

Neko je to vrlo dobro zapazio i formulisao:

Zašto bi gomila neurona bila u stanju da dođe do proverljivih istina o sebi, o svom okruženju, pa i o sâmom kosmosu? Ako je ljudski um rezultat interakcije između determinističkih zakona i skupa slučajnosti, potpuno je nejasno zašto bi njegovi zaključci na bilo koji način bili povezani s nekim ”stvarnim” svetom.

Takođe, pored bavljenja pisanom reči, na savremenoj srpskoj likovnoj sceni aktivno sam prisutan od 2010. godine sa serijama grupnih i samostalnih izložbi slika širom beogradskih galerija i izložbenih prostora. Iako svaki rad započinjem manuelnim skiciranjem, ili tekstualnim opisom, slike su na kraju digitalizovane, ostavljajući tako širok spektar za dalju upotrebu i prilagođavanje različitim vidovima prezentovanja i posebnim uslovima različitih galerijskih prostora. Na taj način ta moja umetnost postaje ličnija i daje dublji uvid u njen nastanak kao i odnos sa mnogim simbolima od kojih je sačinjena. Otud su te slike samo vizuelni produžetak mojih razmišljanja koja, verovatno, nikada neću uspeti valjano da sročim.

Učestvovao na 33 izložbe, od toga je 9 samostalnih i 24 grupne. Dobitnik sâm II nagrade na kolektivnoj izložbi ‘‘Zima 2014/15” u organizaciji Akademije 28, kao i jedan od konkurenata za ”Nagradu Dimitrije Bašičević Mangelos” 2013. godine. Kada se govori o izložbama, posebno sam ponosan na 4 samostalne i više grupnih izložbi u ”Studentskom kulturnom centru” (SKC, Beograd), galeriji ”Progres”, beogradskoj sinagogi Sukat Šalom (סוכת שלום) za vreme trajanja ”Festivala Jevrejske kulture”, s radovima posebno inspirisanim jevrejskim misticizmom, kao izložbom u toku ”Noći muzeja” u Muzeju nauke i tehnike Beograda. Radovi se baziraju na vizuelnom otkrivanju strukture i mehanizama koji se nalaze u osnovi svih oblika u prirodi, te svaka slika, odvojeno, opisuje delić te i takve stvarnosti. Poput proučavanja ove naše čudne stvarnosti…. Nastanku svake slike prethodi određeno pitanje, te odgovor i priča koja bi posmatraču dočaravala skrivene svetove van tzv. petočulne percepcije, koji, svojim postojanjem, direktno utiču na materijalni svet kao poslednju istancu stvaranja. Njegovo kraljevstvo.

San je često u ovom slučaju atelje u kome se prisustvuje inicijalnom generisanju oblika koje me potom negde dalje vode.

Ovakav pravac stvaranja može biti okarakterisan apstraktnim neokubizam.

Kvadrat, krug i trougao osnovni su elementi iz kojih se tvori sve ostalo, posmatranjem tih unutrašnjih planova i odgonetavanjem mehanizama iza njihovog funkcionisanja. Poput najtananijih dokučenih predela kvantnog sveta, gde geometrijske forme svojim usložnjavanjem, vibracijom struna, kreiraju ono što mi kasnije zovemo živimom i neživom tvari. Trzaji tih i takvih struna tvore jednu od beskonačno mnogo paralelnih realnosti. Zato svaka slika kao osnovu ima prostu geometrijsku strukturu. Geometrijski ukomponovane, prateći osnovne principe geometrije, grade osnovnu strukturu podložnu daljem usložnjavanju.

Kvadrat i krug su simboli onih vremena kada je čovek razmišljao u simbolima, i oni se mogu naći u svim baštinama:

krug je označavao nebo,

kvadrat zemlju,

a trougao njihovu evoluciju.

Nebeska pojava na zemlji zbiva se prema geometrijskom zakonu, prema meri. Nebeski zakon vidljivog sveta je mera, to jeste smisao ono što je gore istovetno je s onim što je dole, jer je mera nebeska. Kvadrat je ideja zemlje, njena nebeska i natprirodna forma, uzdignuta zemlja koja dolazi do izražaja u gradnji četvorougaonih hramova.

Ovo mesto je moja terapija.