Sile negativnog zla

/ Ukoliko zlo deluje neomatano onda ono postaje smetlar bogova i tada nema opiranja /

.

Funkcija opozicije uvek je stvaranje stabilnosti, ekvilibrijuma, i ono je predstavlja sekundarni spin, onaj koji nastaje kao reakcija na onaj primarni. Suština zla jeste u tome da rađa konačnost, ograničenost i stoga ono je natprirodni mehanizam koji usredsređuje. Samo ako pravilno shvatimo prirodu zla onda njegove sile možemo koristiti u smislu u kome one i trebaju da funkcionišu – kao protivteža.

Zato se zlo se mora ezoterijski zamisliti kao ograničenje koje omogućava stvaranje pritiska, kao svojevrsni otpor koji omogućava postizanje Koncetracije. Iz toga proizilazi i potreba za definisanjem koncepta zla i zala, van opštih smernica kojima se vodima u svakodnevnom životu:

Iz prvog kretanja nastalo je sekundarno kretanje, suprotstavljajući se primarnom, u skladu sa zakonom reakcije, te je sekundarno kretanje tada stvorilo stabilnost.

(Kosmička doktrina, Violet Mary Firth)

Uporedimo li ovu ideju s kuhinjskim loncem na užarenoj ringli šporeta, para iz otvorene posude u kojoj voda ključa ne može se smisleno upotrebiti bez da se zatvori i proizvede pritisak. Na taj način zlo prirodno odbija od sebe i svaki napredak ka višoj ravni/cilju, što je u smislu širenja karakteristično primarnom spinu sile.

Kada ne bi bilo zla ne bi bilo ni potrebe za usavršavanjem, ne bi bilo ni napretka niti evolucije:

kosmos teži da se kontrakcijom zgusne, a Haos da se vrati neispoljenom iz koga je nastao

evolucija je kretanje od periferije ka centru

devolucija je isisavanje u okolni svemir

kosmos teži da proširi centar

haos teži da proširi periferiju

.

Ali vratimo se na početak kretanja

Prvonastalu silu nazivamo Dobrom, jer ona svojim delovanjem rađa liniju sile koju nazivamo evolucijom iz koje smo i mi kao bića potekli. Sve potonje, sekundarne sile, posmatraju se u odnosu na to prvo merilo i sve dok se sile kreću pod istim uglom pod kojim se kreće i ova primarna silina – smatramo ih dobrim. No, ako se kreću pod pravim uglom u odnosu na nju, smatramo da su u opoziciji, i nazivamo ih Zlim silama. Iz suprotne perspektive zlo je ono što pristupa ravni Haosa i stoga teži da se vrati u Neispoljeno.

Ukoliko zlo deluje neomatano onda je smetlar bogova. I tada nema potrebe za opiranjem zlu, jer kada se opirete zlu vi vezujete dobro, vezujete silu dobra, koja drži zlo u inertnosti. Od toga tada nema nikakve koristi. Zato nije dovoljno da se na mržnju odgovori ljubavlju, i na zlo dobrim, već se na mržnju utiče mržnjom, dovoljnom da prouzrokuje vezivanje te sile i njeno ograničenje. Morate mrzeti mržnju. Stoga se zlu suprotstavljajte kada želite da uradite nešto konstruktivno.

Nikada se ne suprotstavljajte zlu kada želite nešto da uništite. Tada je potrebno napraviti vakum oko sile i onemogućiti joj da dođe u dodir sa opozicijom. Tada budući da joj se ništa ne suprotstavlja, ona je slobodna da sledi zakone prirode i da se neometano pridruži spoljnom haosu. Kada je neometano, zlo vraća se u prvobitni oblik svoje manifestacije. Onda ono više nije organizovano, više nema osobina i počinje ponovo iz početka, jer se kroz neutralnost vraća u polje dobra.

Jednom kada se shvati priroda zla ono postaje izuzetno korisno. A kada bi neupućen čovek znao za korisnost i dobrotu zla, on bi to upotrebio dinamički, na pozitivnoj strani njene manifestacije.

Ne statički, ne koristeći se negativnim kvalitetima.

I više ne bi delovao neupućeno…

.

– IZBOR TEMA –


Ostavite komentar i iznesite Vaše mišljenje na predloženu temu

Polja označena zvezdicom (*) su obavezna. Uneti email neće biti javno dostupan, niti deljen s trećim licima.