Makom (המקום)

.

Posmatrajući unazad kroz istoriju, po liniji Avramovog monoteizma, važno je ukratko se pozabaviti problematikom pojavnosti Boga, kao takvog, a posebno iz ugla judaizma. Iako su hrišćanstvo i islam dali svoje interpretacije ove izvorne ideje, važno je ipak osvrnuti se i na originalni uvid, kao i principe koji ga okružuju.

Koncept judejskog Boga kreće se u više različitih smerova, te zbog nemogućnosti Njegove antropomorfne pojavnosti, odnosno dodeljivanja čovečijih svojstava, pribeglo se mnogim, reklo bi se, daleko kompleksnijim objašnjenjima i razjašnjenjima ove verske problematike. Ovde se, pre svega, radi o ideji božanske svepristnosti (Šehina, שכינה), koja se ispoljava mimo okvira  realnosti za koju se veruje da je oblikovao… Upravo taj paradoks spada u najveće misterije judaizma, kao i čitave jevrejske mistike, kojom su se bavili mnogi umni ljudi kroz istoriju.

 

 

Budući da je reč o Tvorcu, Njegova moć u Njegovom svemiru je neograničena.

Zato kažemo da je svemoguć i obraćamo Mu se sa:

.

ברוך אתה ה’ אלהינו מלך העולם

Baruh ata Adonai elohejnu meleh ha-olam

Blagosloven da si ti Gospode naš, Kralju vaseljene.

.

Međutim, Njemu se ne pripisuje moć da čini ono što je po Njegovoj suštini apsolutno suprotno kreaciji i samom činu Stvaranja, to jest: da se udvoji, uništi, postane telesan, ili da se menja.

Iz tog razloga odbacuje se mogućnost da bi ikada mogao da uzme antropomorfni oblik, a i čim razgraničimo neograničeni potencijal i nemogućnost činjenja nečega što je u suprotnosti sa prirodom onoga koji čini, dolazimo do zaključka da ovo drugo nije nemogućnost. Moguće činjenje uključuje zbir intencija u skladu sa prirodom onoga koji ih ispoljava. Svemogućnost koja se ispoljava isključivo van Njegovih okvira, a ne u okviru Njega samoga, ili Njegove pojavnosti. Zato kažemo:

המקום ינחם אתכם בתוך

שאר אבלי ציון וירושלים

Amakom jenahem etem betoh

š’ar aveilei Cijon v’Jerušalaim

Mesto (svaka tačka u prostoru) će te utešiti

među ožalošćenima Siona i Jerusalima.

.

Pošto je tvorac svih materijalnih stvari, očigledno je da se On ne sastoji od materijalnog, te Ga nazivamo Čistim i Svetim, zato što predstavlja suprotnost svemu materijalnom. Kao tvorac svih stvari, takođe je i tvorac prostora i vremena, dakle On ne postoji u prostoru i vremenu, zato se On još zove i Mesto, na hebrejskom HaMakom (המקום).

Prema misterijama, svet prostora i vremena Njegova je tvorevina i stoga Ga ne sadrži, ali ta dva jesu njegov izdanak. Ljudski um sposoban je da obrađuje samo fizičke pojmove i stoga mu je praktično nemoguće da predstavi bilo kakvo vanvremensko i vanprostorno postojanje (te ni biće). To je još jedan razlog zbog kojeg je Njegova suština nepojmljiva.

.

– IZBOR TEMA –


Iznesite Vaše mišljenje na predloženu temu

Uneta email adresa neće biti javno dostupna. Sva polja su obavezna, sem sajta.