Makom (המקום)

/ Jer kao tvorac prostorvremena, On ne boravi u prostorvremenu /

.

Posmatrajući unazad kroz istoriju, po liniji Avramovog monoteizma, važno je ukratko pozabaviti se problematikom pojavnosti Boga (Adonaj/Tetragramaton, יהוה), kao takvog, a posebno iz ugla jevrejske vere, judaizma. Iako su i hrišćanstvo i islam dali svoje interpretacije ovog koncepta, važno je ipak osvrnuti se i na originalni uvid, kao i principe koji ga uslovljavaju.

Koncept jevrejskog Boga kreće se u više različitih smerova, te zbog nemogućnosti Njegove antropomorfne pojavnosti, odnosno dodeljivanja čovečijih svojstava, pribeglo se mnogim, reklo bi se, daleko kompleksnijim objašnjenjima i razjašnjenjima ove verske problematike. Ovde se, pre svega, radi o ideji božanske svepristnosti (Šehine, שכינה), koja se ispoljava mimo okvira realnosti za koju se veruje da je oblikovao… Upravo taj paradoks spada u najveće misterije judaizma, kao i čitave jevrejske misli, kojom su se bavili mnogi umni ljudi kroz istoriju.

Budući da je reč o Tvorcu, Njegova moć u Njegovom svemiru je neograničena.

Zato kažemo da je svemoguć i obraćamo Mu se sa:

ברוך אתה ה’ אלהינו מלך העולם

Baruh ata Adonaj elohejnu meleh ha’olam
Blagosloven da si ti Gospode bože naš, Kralju vaseljene

.

Međutim, Njemu se ne pripisuje moć da čini ono što je po Njegovoj suštini apsolutno suprotno kreaciji i samom činu Stvaranja, to jest: da se udvoji, uništi, postane telesan, ili da se menja. Iz tog razloga odbacuje se mogućnost da bi ikada mogao da uzme antropomorfni oblik, a i čim razgraničimo neograničeni potencijal i nemogućnost činjenja nečega što je u suprotnosti sa prirodom onoga koji čini, dolazimo do zaključka da ovo drugo nije nemogućnost. Moguće činjenje uključuje zbir intencija u skladu sa prirodom onoga koji ih ispoljava.

Svemogućnost koja se ispoljava isključivo van Njegovih okvira, a ne u okviru Njega samoga, ili Njegove pojavnosti.

Zato kažemo:

המקום ינחם אתכם

Ha’makom jenahem ethem
Mesto (svaka tačka u prostoru) će te utešiti

.

Pošto je tvorac svih materijalnih stvari, očigledno je da se On ne sastoji od materijalnog, te Ga nazivamo Čistim i Svetim, zato što predstavlja suprotnost svemu materijalnom i kao takav, tvorac svih stvari, takođe je i tvorac prostora i vremena:

המקום

Ha’Makom
Mesto

.

Prema misterijama, svet prostora i vremena Njegova je tvorevina i stoga Ga ne sadrži, ali ta dva jesu njegov izdanak. Ljudski um sposoban je da obrađuje samo fizičke pojmove i stoga mu je praktično nemoguće da predstavi bilo kakvo vanvremensko i vanprostorno postojanje (te ni biće). To je još jedan razlog zbog kojeg je Njegova suština nepojmljiva.

Kao tvorac prostorvremena, On ne boravi u prostorvremenu

.

ODABIR TEMA


Iznesite Vaše mišljenje na predloženu temu

Polja označena zvezdicom (*) su obavezna. Uneti email neće biti javno dostupan, niti deljen s trećim licima.