Adam i Eva (אדם וחוה)

Adam i Eva (אדם וחוה)

Majka, majka sveta, Magna Mater /

.

Adam (אדם) je prvi čovek; čovek, čovečanstvo, kralj prirode, biće duha; kopija sopstvenog stvoritelja. Adonaj (יה) je od Adamovog rebra stvorio Evu (חוה), ženu. Žena u trenutku kad stupa u bivstvo već je majka. I to ne samo Adamove i svoje dece, ne celog čovečanstva, nego je i majka samom Adamu. Ova misterija dolazi do izražaja i na drugim mestima. U mitologijama skoro svih naroda boginja majka je Majka bogova, majka čak i onog stvoriteljskog božanstva koje je stvorilo Boginju Majku. U doba zapisivanja baštine, ova naizgled paradoksalna zagonetka bila je toliko razumljiva da nije bilo potrebe da se koriste jasniji simboli. No, od tada je znanje izbledelo, čak se i izgubilo.

Prema odgovarajućem mestu:

Adam je bio muškarac i žena, a opet ni jedno od njih ponaosob, već nevino biće. Čistota, praslika stida, kopija Boga; dve prasuštine. I vatra i svetlost podjenako su boravile u njemu.

Adam nije bio dvopolan, nego prapolan. Prapolnost je ono stanje u kojem su dva pola jedan: muškarac i žena, a nijedno. Stvoritelj nije stvorio Evu na taj način da je Adama raspolutio. Ni govora.

Jakob Beme povodom toga kaže:

On je stvorio ženu od Adamove esencije.

Kako to razumeti? Tako što je Stvoritelj izvukao kvintesenciju (na latinskom: quinta essentia, tzv. peta supstancija) Adamovog bivstva i iz ovog zgusnutog bivstva stvorio Evu. Zbog toga je Eva stupila u bivstvo kao čovek i esencija njegovog bivstva, odnosno Matrix Mundi. Osnovni obrazac, praslika, praoblik: pramajka.

Zbog toga je u mitologijama Boginja Majka majka bogova. Majka je svim oblicima, bićima, materiji, množini, prizoru, osećanjima, idealima sveta. Majka, majka sveta: Magna Mater. Iz nje neprekidno navire množina bivstva. Nije Adamova polutina, nije njegova simetrična druga strana, nego kvintesencija Adamovog bića. Kasnije je stupila u bivstvo. Vremenski je stupila kasnije, ali je svojim bićem preduhitrila Adama.

Boginja Majka, egipatska Maat (m3ˤt) i Izida (Ἶσις), grčka Gea (Γαῖα), hinduska Maja (माया), jevrejska El Ruah (אל רוח) i En Sof (אין סוף), kineska Jin (陰陽), istina jeste stvorenje drevnog duhovnog muškog-božjeg principa – ali ovo stvorenje je u apsolutu ispred i iznad Stvoritelja.

To je misterija rađanja žene.

ODABIR TEMA


Iznesite Vaše mišljenje na predloženu temu

Polja označena zvezdicom (*) su obavezna. Uneti email neće biti javno dostupan, niti deljen s trećim licima.