Moderni jevrejski praznici

Moderni jevrejski praznici

.

 

U novijoj jevrejskoj tradiciji ustanovljeno je još nekoliko praznika sa posebnim istorijskim i simboličkim značajem. Svi oni referiraju na novije događaje kako u jevrejskoj istoriji, tako i u istoriji države Izrael.

Jom Ha’Šoa (יום השואה), Dan Šoe, Holokausta, odnosno dan sećanja na Holokaust obeležava se 27. Nisana (osim ukoliko taj dan ne padne na Šabat – u tom slučaju se Jom Hašoa pomera za jedan dan) i seća na Holokaust i njegove žrtve. Toga dana održavaju se različite komemoracije vezane za tragično ubistvo 6.000.000 Jevreja tokom Drugog svetskog rata. Jom Ha’Šoa je uveden 1953. godine i do danas upućuje na obavezu i odgovornost ponovnog govora o Holokaustu, kao govora o onome što ne bi trebalo zaboraviti, a još manje ponoviti.

Jom Ha’Zikaron (יום הזיכרון), Dan sećanjam, je memorijalni dan u državi Izrael, uveden 1963. Dan tradicionalno seća na pogibiju vojnika koji su branili Izrael u različitim periodima njegove istorije, ali često biva proširen i na sećanje na druge žrtve violentnih društvenih događaja. Jom Ha’Zikaron obeležava se 4. Ijara u jevrejskom kalendaru.

Jom Ha’Acmaut (יום העצמאות), Dan nezavisnosti, obeležava se 5. Ijara i slavi se u čast donošenja Deklaracije o nezavisnosti države Izrael 1948. Ovaj dan je u Izraelu često praćen zvaničnim proslavama i svečanim programima.

.

.

.

.

.

ODABIR TEMA


Iznesite Vaše mišljenje na predloženu temu

Polja označena zvezdicom (*) su obavezna. Uneti email neće biti javno dostupan, niti deljen s trećim licima.