Pojedinačna analiza radova

/ Mathematics and art related in a variety of ways /

.

Ovde ću pokušati da dam detaljniji opis svih mojih grafičkih radova (Upper Symbolism) i da na taj način omogućim dublji uvid u njihovu genezu, simboliku koja ih prati, kao i poruku koju bi trebali da ostave. S obzirom da svaki moj rad obiluje simbolima koji su međusobno zavisni jedni od drugih, jedan ovakav analitički poduhvat postaje krajnje težak ali svakako potreban u smislu rasvetljavanja uloge elemenata na njima, koji tek kao celina poprimaju svoju svrhu. Baviću se slikama počevši od najnovijih, te ka starijim radovima, a opise koje ćete u nastavku čitati pripadaju zapisima kako iz mojih dnevnika, tako i iz materijala koji će u nekom momentu ugledati svetlost dana u vidu knjige, knjige koja će kompletirati moj opus. Kao što je već prethodno rečeno, sve slike u osnovi se sastoje od tri osnovna elementa: kvadrata, kruga i trougla.

U većini slučajeva držim se izvorne kabalističke struje, odnosno simbola koji se prevashodno javljaju i koriste u ortodoksnom Jevrejskom misticizmu, odnosno judaizmu, jer mi je definitivno takav način razmišljanja i filozofije najprirodniji. Samim tim radovi obiluju i hebrejskim rečima, izrekama i pojmovima, koje želim ovom prilikom da približim vama koje sa na ovim stranicama nađete. Na ovaj način bivate još složenije uvučeni u moju vizuru sveta i odnosa sila u njemu. Glavne vidove inspiracije predstavljaju, prirodno, teme iz okvira jevrejske mistike i kabale. Te kombinovanjem tih znanja sa tehnikama lucidnog sanjanja, ali i drugim vidovima bavljenja unutrašnjim nabojima koji za cilj imaju promenu ugla skupne tačke svesti, predstavljaju savršen umetnički alat za dočaravanje nekih drugih svetova i misaonih tokova.

Symbols hold the mind to truth but are not themselves the truth, hence it is delusory to borrow them. Each civilisation, every age, must bring forth its own. (H. Z.)

.

.

.

.

The Great Tale of Otz

The Great Tale of Otz

Jewism

Jewism

.

. . .

.